24 Şubat 2014 Pazartesi

KİBBEH



Kişi başı birer tane aldığımız içli köfteler bizim Türkiye’dekilere göre pek bir minik geldi. Suriye’de kibbeh denilen içli köftelerin acısı Antakya’dakilere göre çok daha azdı. Ama esas beğendiğim nokta tabağın zeminine lahana parçaları kesilmesiydi. Bunları “gereksiz yemek süsleme sanatı” sanmayın. 


Kızartma yemeklerde tabağın altına mutlaka birşeyler serpiştirmeniz lazım ki kızgın yağdan çıkan sıcak yemek tabağa değip yumuşamamalı. Lahanalardan dolayı hafif yukarıda kalan köfteler tabağa değmediği için sertliğini ve sıcaklığını koruyordu.

 ·  Kibbe Mabrume malzemeleri
   1 kg dövülmüş köftelik et
   4 su bardağı ince bulgur
   1 kg kıyma
   1.5 paket margarin
   1.5 su bardağı tuzsuz şam fıstığı veya ceviz
   Tuz
   Karabiber

·  Kibbe Mabrume hazırlanışı


·  Kibbe Mabrume: 
Eti küçük parçalara bölüp bir kaba alın. Bulguru ekleyip yoğurun. 

Kıymayı bir tavaya alıp margarinin yarısıyla kavurun. Fıstığı, tuz ve karabiberi ilave edip ocaktan alın.   

Dövülmüş etle yoğurduğunuz bulguru alüminyum folyo üzerine dikdörtgen şeklinde yayın. Kavurduğunuz içi dikdörtgenin uzun kenarına yerleştirin. Kıymalı bulguru folyo yardımıyla rulo yapın.

Kalan margarinin yarısıyla tepsiyi, yarısıyla ruloyu yağlayın. 200 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.




TEPSİ KİBBE


MALZEMELERİ:
BULGUR HAMURU İÇİN:
    • 500 gr. çiğ köftelik kıyma
    • 4 su bardağı köftelik bulgur
    • 1 tatlı kaşığı loz kişniş
    • 2 çay kaşığı tuz
      İÇ HARÇ İÇİN:
    • 700 gr. köftelik kıyma (orta yağlı)
    • 3 adet kuru soğan
    • Yarım demet maydanoz
    • 2 çay kaşığı tuz
    • 3 çorba kaşığı tereyağı (veya margarin)
    • 1 tatlı kaşığı yenibahar
    • 1 çay kaşığı ucu tarçın
    • 1 çay kaşığı karabiber
      ÜZERİ İÇİN:
    • 50 gr. tereyağı
    • 1 çay bardağı zeytinyağı
    • 1 su bardağı su

YAPILIŞI:
(1) iç harç için; soğanları soyup zardan ince doğrayın. Maydanozu ayıklayıp yıkayın ve incecik doğrayın. Yağı tencerede eritip kıymayı ekleyin. Kıyma suyunu bırakıp çekene kadar karıştırın. Soğanı ilave edin ve devamlı karıştırarak kavurun. Tuz, yenibahar, karabiber, tarçın ve maydanozu ekleyin. Ocakuın alıp soğuması için bekletin.
(2) Hamur için; bulguru yıkayın ve geniş bir lepsiye alın. 10 dakika kabarması için bekletin, b dakika elinizle yoğurun. Kıymayı, kişnişi vc tuzu ekleyip yoğurmaya devam edin. Elinizi arada bir soğuk suya batırarak bulguru yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hazırladığınız bulgur hamurunu iki eşit parçaya bölüp kenarda bekletin.
(3) Fırına dayanıklı 35 cm çapındaki tepsiyi yağlayın. Hamurun yarısını elinizle açarak tepsinin dibine parmak uçlarınızla bastırarak yayın. Üzerine kavrulmuş kıymayı döküp yayın. Kalan bulgur hamurunu açıp kıymanın üzerini kapatacak şekilde tepsiye yerleştirin.
(4) Üzeri için; tereyağını küçük bir tavada eritin. Üzerine zeytinyağı ve 1 bardak su ekleyin ve tepsideki hamurun üzerine gezdirerek dökün. Hamuru bıçakla baklava dilimi şeklinde kesin. 180 dereceye ayarlı fırının orta rafında 35-40 dakika pişirin. Sıcak veya ılık servis yapın.

İçli Köfte 

Malzemeler :
300 gram dana kıyması
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı dövülmüş ceviz
2 su bardağı sıcak su
2 adet soğan
100 gram dolma fıstığı
1 çay kaşığı dolma baharı
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı acı pul biber
Yarım çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı kimyon
1 adet yumurta
1 adet yumurtanın sarısı
2 kaşık un
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Yeteri kadar tuz

Yapılışı:
İlk olarak ince bulguru 2 bardak sıcak suyla kabarmaya bırakın. Sonra bir tavaya koyduğunuz sıvı yağı kızgınlaştırıp, soğanları kavurun. Üzerine kıymayı koyup kavurmaya devam edin. Kıymanın içine dolma fıstığı ve cevizi ilave edin, bir süre daha kavurun. Bütün baharatları da ilave edin. Islatmış olduğunuz bulgurun içine 1 yumurta, 2 kaşık un, 1 çay kaşığı tuz, biraz su katarak hamur kıvamında oluncaya kadar yoğurun. Hamuru ikiye bölün, orta boy bir tepsiyi yağlayın. Merdane yardımıyla streç arasında açtığınız hamuru tepsiye yayın. Hazırladığınız malzemeyi hamurun üstüne yayın, diğer parçayı da aynı şekilde streçle açtıktan sonra üzerine kapatın. 1 kaşık sıvı yağla yumurta sarısını çırptıktan sonra hamurun üstüne fırça yardımıyla sürün. 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirin ve sıcak olarak servise sunun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder