25 Şubat 2014 Salı

HARİSSA


Not: Harissayı en fazla 15 gün saklayabilirsiniz.
Harissa Fas, Cezayir ve Tunus’ta yaygın olarak kullanılan bir sostur. Harissa kuskus, makarna ve yahnilerde ve et ve piliç marinadlarında kullanılır. fas mutfaginin demirbaslarindan aci bir sos. hem yapimi hem cok kolay, hem nefis ve hem de pek cok farkli sekilde kullanmak mumkun.

tarifini de yazalim tam olsun:

7-8 tane kurutulmus kirmizi biberin cekirdeklerini cikarip, yumusamalari icin sicak suya koyun, 40-45 dakika kadar bekletin. o arada iki dis sarimsagi soyun. yumusayan biberlerle sarimsaklari, bir cay kasigi kimyon, yarim cay kasigi kisnis, biraz tuz ve birkac kasik zeytinyagi ile robotta cekin, sosunuz hazirdir.

bu sosu basbayagi aci sos olarak kullanmanin disinda, yalniz basina veya yogurtla karistirip dip sos olarak kullanmak, humusa, muhammaraya veya akliniza gelen, yakistirdiginiz baska her seye karistirmak/surmek mumkun. bendeniz kemiksiz tavuk butlarini harissaya bulayip, sonra uzerlerini ufalanmis ve tatli kirmizi biberle toz zencefil eklenmis misir gevregiyle kaplayip firina atmayi denedim mesela, nefis oldu, gonul rahatligiyla tavsiye edebilirim.

Bu temel harissa tarifi, siz baharat ve  rezene tohumu, taze kişniş, nane ve maydanoz yaprakları gibi otlar seçiminizi ekleyebilirsiniz

fas mutfağında kuskusun vazgeçilmez yoldaşıdır ve harissa kuzey afrika (fas, cezayir) menşeili aci bir sos. marketlerde hazir olarak da bulunabilir ama evde yapilanin tadi her zaman daha guzel tabii. ayrica istediginiz cins kirmizi biber kullanip sosun acilik faktorunu tavan yaptirma ozgurlugu de bonus. et marinesi icin birebir. ayrica sandviç veya makarna sosu olarak da kullaniliyor. ve hatta direk dip sos olarak bile kullanilabilir

Harissa: (yaklasik 2 su bardagi sos icin)
2 tatli kirmizi biber
4 kuru kirmizi aci biber, cekirdekleri ile
1 yemek kasigi kimyon tohumu
2 cay kasigi kişniş tohumu
2 cay kasigi karaman kimyonu tohumu (frenk kimyonu diye de biliniyor)
4 dis sarimsak, dovulmus
1/4 su bardagi domates salcasi
1/2 su bardagi zeytin yagi
tuz
1) Taze kirmizi biberleri kozleyin, cekirdeklerini cikarin, siyah kabuklarini soyun, dograyin.
2) Baharatlari kuru bir tavada orta ateste kavurun. Baharat kokulari yogun gelmeye basladiginda atesten alin ve baharat ogutucude karisimi toz haline getirin.
3) Kuru aci biberleri dograyin, robottan gecirin. Kavrulmus ve cekilmis baharatlari, kozlenmis biberleri, sarimsak ve salcayi ekleyip robotta homojen bir pure elde edene kadar karistirin. 1/4 su bardagi zeytin yagi ekleyip robotta karistirmaya devam edin. Kalan 1/4 su bardagi zeytinyagini da ekleyin tekrar karistirin. Istediginiz kadar tuz ekleyin. Kapali bir kapta buzdolabinda saklanabilir.
File:Harissa Sauce.JPG
HARİSSA SOS (TUNUS) 

10 adet kurutulmuş acı kırmızı biber 
2 adet közlenmiş kırmızı biber 
5 diş kıyılmış sarımsak 
2 çorba kaşığı kimyon 
1 çay kaşığı kişniş 
1 tatlı kaşığı tarçın 
Yeteri kadar tuz 
1 çay bardağı zeytinyağı 

Kurutulmuş biberleri sıcak suda 30 dakika dinlendirin. Suyunu süzdürüp kıyın. Üzerine kıyılmış kırmızı biber, sarımsak, kimyon, kişniş, tarçın, zeytinyağı ve tuz ekleyip blenderden geçirin. 

Not: Bu sos, Tunus Mutfağı'nda pek çok çorba ve yemekte kullanılıyor.
Malzemeler:
  • 1 bütün iri kırmızı biber turşusu 
  • 4 adet acı kırmızı sivri biber veya 3 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı toz kişniş 
  • 1 tatlı kaşığı kimyon 
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı 
  • yarım tatlı kaşığı tuz
Tarif:
Acı biberleri küçük küçük doğrayın. Çok acı istemezseniz içindeki tohumları temizleyebilirsiniz.
Sarımsakları soyun ve ikiye veya üçe bölün. Acı biberleri, biber turşusunu, pul biberi, tuzu, kişnişi, sarımsakları ve kimyonu bir miksere koyun ve hep birlikte koyu bir püre haline gelinceye kadar çekin. Ya hemen yaptığınız yemek için kullanın, ya da steril bir kavanoza koyarak, üzerine bir çorba kaşığı kadar zeytinyağını koruma amaçlı olarak koyun ve ağzını kapatarak buzdolabında saklayın.
Not: Harissayı en fazla 15 gün saklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder