25 Şubat 2014 Salı

MAKDOUS

Dosya: Suriye meal.jpg

BİR SURİYE SOFRASINDAN
SALATA,HUMUS, HELLİM, BABAGANNUŞ, MAKDUS,

patlıcan . Levanten mutfağı , onlar ile doldurulmuş minik, keskin patlıcan olan ceviz , kırmızı biber , sarımsak , zeytinyağı ve tuz . Bazen toz biber ilave edilir. [ 1 ]

Makdous (zeytinyağı Turşu patlıcan dolması)Baskı
Sonbahar tüm yıl boyunca birçok Suriye hane makdous (Magdoos) hazırlanıyor meşgul mevsimdir. Bebek patlıcan Kazık ceviz ve sonra zeytinyağı turşu güneşte kurutulmuş kırmızı biber ile doldurulmuş bulunmaktadır. Bir elyaf kahvaltı / akşam yemeği / snack çanak.

Malzemeler
  • 3 küçük/bebek patlıcan
  • 1  güneşte kurutulmuş kırmızı biber (aşağıya bakınız)
  • 4 oz ceviz
  • Tuz, tercihan, kaba
Makdous Yol
  1. Patlıcan ve yıkama sapını kesin. Su ile büyük bir tencerede 2/3 doldurun ve kaynamaya bırakılır. Yüzüyor ve yumuşatmak için yaklaşık 10 dakika kaynar suda kaçak avlanmak kalmamak küçük bir ağır pot kapak ile patlıcanları aşağı tartılır. Yumuşatma süresi patlıcanların bağlıdır. Suriye'de, patlıcan ABD'de pişirmek daha fazla zaman alır. Genel olarak, onlara bastığınızda sadece dokunmak biraz yumuşak olmalı, ancak firma kendi şeklini tutun.
  2. Onlar compeletly drenaj ve soğumaya bırakın, sonra pişirmeye devam etmeyecektir böylece derhal buzlu suya patlıcanları yerleştirin.
  3. Salten patlıcan onlar mümkün olduğu kadar su ter böylece. Parmağı ile her patlıcan boyuna küçük bir göçük yapmak. Sonra, tuz da göçük içinde bazı koyarak her patlıcan durulayın. Büyük bir kevgir içinde bunları düzenlemek, üstüne büyük bir tabak koyun ve büyük bir kutu ile onları tartın. Herhangi bir sıvı toplamak için kevgir altında bir kase yerleştirin. Bazen kase boşaltmak emin 2 gün bekletin.
  4. Dolum hazırlamak için birlikte kıyılmış ceviz, doğranmış kırmızı biber ve tuz bir çay kaşığı karıştırın. Kırmızı biber iyi yarısı ve güneşte kurutulmuş kesilmiş, yaz aylarında toplanır. Sen hem de tüm tatlı veya soğuk ya da bir arada kullanabilirsiniz. Güneş kurutma bir seçenek değilse, düşük veya kullanım kurutulmuş kırmızı biber veya kırmızı biber üzerine fırında biber kavrulmak olabilir. Kırmızı biberi doğrayın ve karışıma ekleyin. 
  5. Ceviz-biber karışımı ile sayfalar patlıcan, her ne kadar büyük olduklarını bağlı için yaklaşık 1 çorba kaşığı.
  6. Yine bir kevgir içinde patlıcan düzenlemek, üstüne büyük bir tabak koyun ve onları yormadan. Iki gün bekletin.
  7. Baş aşağı bir gün için herhangi bir ekstra suları tahliye etmek eğik çevirmek, temiz kavanozlara patlıcan düzenleyin.
  8. Tüm kapak ve oda sıcaklığında saklamak için zeytinyağı ile doldurun. Bu üç gün içinde hazır olmalıdır. Düzgün yapılmış ve yağı ile her zaman örtülü eğer Makdous bir yıl boyunca devam edebilir.
  9. Son zamanlarda, birçok kişi sadece makdous ile bir kavanoza doldurun ve küçük paketlerde kalan dondurma (6 adımından sonra) olacak. Eğer ilk kez kavanoza zeytinyağı geri dönüşüm bu şekilde bitti.
  10. Sadece bir kevgir koymak donmuş makdous, hazırlamak ve birkaç saat için defrost izin vermek için, daha sonra aynı kavanoza düzenlemek ve biraz ekstra zeytinyağı ekleyin.
  11. Sıcak yassı ekmek ile kahvaltı ya da akşam yemeği için kavanoz bazı zeytinyağı ile makdouses birkaç hizmet. Sadece bir parça ekmek almak ve ayrıca lezzetli sandviç yapmak kazmak.

ALMAYASS MOUTABBAL



Almayass moutabbal , 

limon, tahin ve sarımsak ile püre pancar bir Almayass orijinali

HARİSSA


Not: Harissayı en fazla 15 gün saklayabilirsiniz.
Harissa Fas, Cezayir ve Tunus’ta yaygın olarak kullanılan bir sostur. Harissa kuskus, makarna ve yahnilerde ve et ve piliç marinadlarında kullanılır. fas mutfaginin demirbaslarindan aci bir sos. hem yapimi hem cok kolay, hem nefis ve hem de pek cok farkli sekilde kullanmak mumkun.

tarifini de yazalim tam olsun:

7-8 tane kurutulmus kirmizi biberin cekirdeklerini cikarip, yumusamalari icin sicak suya koyun, 40-45 dakika kadar bekletin. o arada iki dis sarimsagi soyun. yumusayan biberlerle sarimsaklari, bir cay kasigi kimyon, yarim cay kasigi kisnis, biraz tuz ve birkac kasik zeytinyagi ile robotta cekin, sosunuz hazirdir.

bu sosu basbayagi aci sos olarak kullanmanin disinda, yalniz basina veya yogurtla karistirip dip sos olarak kullanmak, humusa, muhammaraya veya akliniza gelen, yakistirdiginiz baska her seye karistirmak/surmek mumkun. bendeniz kemiksiz tavuk butlarini harissaya bulayip, sonra uzerlerini ufalanmis ve tatli kirmizi biberle toz zencefil eklenmis misir gevregiyle kaplayip firina atmayi denedim mesela, nefis oldu, gonul rahatligiyla tavsiye edebilirim.

Bu temel harissa tarifi, siz baharat ve  rezene tohumu, taze kişniş, nane ve maydanoz yaprakları gibi otlar seçiminizi ekleyebilirsiniz

fas mutfağında kuskusun vazgeçilmez yoldaşıdır ve harissa kuzey afrika (fas, cezayir) menşeili aci bir sos. marketlerde hazir olarak da bulunabilir ama evde yapilanin tadi her zaman daha guzel tabii. ayrica istediginiz cins kirmizi biber kullanip sosun acilik faktorunu tavan yaptirma ozgurlugu de bonus. et marinesi icin birebir. ayrica sandviç veya makarna sosu olarak da kullaniliyor. ve hatta direk dip sos olarak bile kullanilabilir

Harissa: (yaklasik 2 su bardagi sos icin)
2 tatli kirmizi biber
4 kuru kirmizi aci biber, cekirdekleri ile
1 yemek kasigi kimyon tohumu
2 cay kasigi kişniş tohumu
2 cay kasigi karaman kimyonu tohumu (frenk kimyonu diye de biliniyor)
4 dis sarimsak, dovulmus
1/4 su bardagi domates salcasi
1/2 su bardagi zeytin yagi
tuz
1) Taze kirmizi biberleri kozleyin, cekirdeklerini cikarin, siyah kabuklarini soyun, dograyin.
2) Baharatlari kuru bir tavada orta ateste kavurun. Baharat kokulari yogun gelmeye basladiginda atesten alin ve baharat ogutucude karisimi toz haline getirin.
3) Kuru aci biberleri dograyin, robottan gecirin. Kavrulmus ve cekilmis baharatlari, kozlenmis biberleri, sarimsak ve salcayi ekleyip robotta homojen bir pure elde edene kadar karistirin. 1/4 su bardagi zeytin yagi ekleyip robotta karistirmaya devam edin. Kalan 1/4 su bardagi zeytinyagini da ekleyin tekrar karistirin. Istediginiz kadar tuz ekleyin. Kapali bir kapta buzdolabinda saklanabilir.
File:Harissa Sauce.JPG
HARİSSA SOS (TUNUS) 

10 adet kurutulmuş acı kırmızı biber 
2 adet közlenmiş kırmızı biber 
5 diş kıyılmış sarımsak 
2 çorba kaşığı kimyon 
1 çay kaşığı kişniş 
1 tatlı kaşığı tarçın 
Yeteri kadar tuz 
1 çay bardağı zeytinyağı 

Kurutulmuş biberleri sıcak suda 30 dakika dinlendirin. Suyunu süzdürüp kıyın. Üzerine kıyılmış kırmızı biber, sarımsak, kimyon, kişniş, tarçın, zeytinyağı ve tuz ekleyip blenderden geçirin. 

Not: Bu sos, Tunus Mutfağı'nda pek çok çorba ve yemekte kullanılıyor.
Malzemeler:
  • 1 bütün iri kırmızı biber turşusu 
  • 4 adet acı kırmızı sivri biber veya 3 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı toz kişniş 
  • 1 tatlı kaşığı kimyon 
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı 
  • yarım tatlı kaşığı tuz
Tarif:
Acı biberleri küçük küçük doğrayın. Çok acı istemezseniz içindeki tohumları temizleyebilirsiniz.
Sarımsakları soyun ve ikiye veya üçe bölün. Acı biberleri, biber turşusunu, pul biberi, tuzu, kişnişi, sarımsakları ve kimyonu bir miksere koyun ve hep birlikte koyu bir püre haline gelinceye kadar çekin. Ya hemen yaptığınız yemek için kullanın, ya da steril bir kavanoza koyarak, üzerine bir çorba kaşığı kadar zeytinyağını koruma amaçlı olarak koyun ve ağzını kapatarak buzdolabında saklayın.
Not: Harissayı en fazla 15 gün saklayabilirsiniz.

SURİYE MEZELER





ETLİ AŞUR



Etli aşur ise bana Aydın yöresindeki keşkeği hatırlattı. Tabi Ege’nin aksine burada biber salçası konmuştu. Hafif kimyon ve ceviz ile süslenmiş etli aşur mis gibi kuzu eti kokuyordu. Biber salçasının acısını iyice alan yemeğin tadı, kuzu etinin verdiği lezzet ve zeytinyağının kokusuyla insanı hem baştan hem de yoldan çıkaracak türdendi.

KAYTAZ BÖREĞİ



Böreklerde belki öyle önceden yapılmıştı fakat hamurları kurumamıştı. İçindeki yağdan mıdır, yoksa kıymanın kendi yağından mıdır bilmiyorum mükemmel bir lezzete sahipti. Hamur işiyle karnımı doyurup hammallık yapmak istemezdim ama belkide masadaki en güzel şey bu böreklerdi. Hem kaytaz böreği (sağdaki açık olan) hem de semirsek (soldaki kapalı olan).

ZEYTİN PİYAZI



Ardından gelen zeytin piyazı tam bir Antakya spesyali. Hafif domates ve maydanoz ile süslenmiş yeşil zeytinlerin çekirdeği alınmış kaşık kaşık yenmeye hazırdı. Bu arada herkez yemelik zeytini Gemlik, yağlık zeytini ise Ayvalık diye bilir ama Hatay’ın da zeytin ve zeytinyağı konusunda iddialı olduğunu belirtmeliyim.

KEKİK SALATASI



Kekik salatası beğenilen mezeler listemizde yukarılardaydı. İskenderun’da yediğimizin aksine burada içine bol maydanoz konmuştu. Zeytinyağı ve gerçek nar ekşisi ise unutamayacağımız, kaybolmaya yüz tutmuş bir lezzet veriyordu.

SÜZME YOĞURT



TAVUK KÖFTE



Gelelim masanın assolisti Tavuk Şatoya. Komple bir tavuktan çıkan bütün etlerin zırhta çekilmesi suretiyle 20 cm çapında iki koca köfte yapılmış. Arasına zengin bir harç konulduktan sonra köfteler üstüste kapatılıp kömür ateşinde bir güzel ızgara edilmiş. pleskavitsayı anımsattı.




Tavuk şatomuzu bir güzel fotoğrafladıktan sonra doğum günü partası kesermişçesine dikkatli bir şekilde dilimlere böldük. Bu sırada ortadan akan peynir, antep fıstığı ve çam fıstığı bir anda herkezin gözlerinin açılmasına, kaşlarının havaya kalkmasına ve derin bir nefes almasına sebep oldu.

KIYMALI ÇİĞKÖFTE






 kıymalı çiğ köfteydi. Kıymasız çiğ köfteyle zaten hiç işim olmaz. Bunun kıyması hem köftenin içinde çiğ olarak var, hem de ayrıca ortaya çam fıstığı ile kıyma kavrulmuş. Allahı var ortadaki kıyma güzeldi

EZME



Ezme salatamız da başarılı mezelerden. Domates, biber, patlıcan ince ince doğranmış sonra da hatırı sayılır miktarda zeytinyağı konmuştu. Eh yanında sıcacık susamlı pide gelince de yememek elde değil.

MUHAMMARA

MUHAMMARA

1 su bardağı çekilmiş ceviz 
2 diş sarımsak 
1 çorba kaşığı biber salçası 
1 çorba kaşığı domates salçası 
1 tatlı kaşığı kekik 
1 tatlı kaşığı kimyon 
1 çay kaşığı karabiber 
1 dilim ekmek içi 
1 çorba kaşığı zeytinyağı 
Biber salçası tuzlu olacağından isteğe bağlı tuz 

Ekmek içini ıslatıp sıkıp ufalayın. Diğer tüm malzemeyi ekleyip iyice karıştırın. 


MALZEMELER 
4 Su Bardagi Çekilmis Ceviz Içi 
1 Dilim Bayat Ekmek Içi 
1/2 Demet Maydanoz 
2 Dis Sarimsak 
2 Dal Taze Sogan 
2 Çorba Kasigi Tahin 
1 Kahve Fincani Zeytinyagi 
1/2 Limon suyu 
Karabiber 
Kirmizi Tozbiber 
Tuz 

YAPILIŞI 
1 Taze soğan ve maydanozu ince ince kiyin. 
Sarimsagi ezin. Ceviz içi, islatilmis bayat ekmek, maydanoz, taze soğan ve sarimsagi karistirin. 
Zeytinyagi, tahin, limon su u, tuz, karabiber ve kirmizi toz biber ilave edip çatalla iyice ezin. Salata olarak servis yapin. 

Ceviz, Pomergranite, kırmızı biber ve baharat Düzgün daldırma, bu keskin ve ceviz oldu

ACILI MUHAMMARA
MALZEMELER
  • 1 paket etimek (yada 1adet ekmeğin içi)
  • 250 gr ceviz içi
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası (isterseniz tatlı biber salçası da kullanabilirsiniz)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 adet limon suyu
  • ½ su bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI
  • Ceviz içini mutfak robotunda çekerek macun haline getirip derin bir kaba koyun.
  • Üzerine yine mutfak robotunda çekilmiş etimekleri katıp 1 su bardağı soğuk suyu ekleyin. Kaşıkla iyice karıştırın. Salçaları ilave edip ezerek tüm malzemeleri karıştırın.
  • Dövülmüş sarımsak, tuz ve kimyonu serpiştirin. Bir taraftan karıştırmaya devam ederken limon suyu ve zeytinyağını katın. Tüm malzemeleri iyice karıştırarak muhammarayı hazırlayın. (katı olursa su ilave edebilirsiniz). Ekmek dilimleri üzerine sürerek servise sunun.
Not; Ben muhammaraya 1 çay bardağı ezilmiş az yağlı beyaz peynirle birlikte kuru fesleğen de eklerim. Size de aynı şeyi yapmanızı öneririm. 
Afiyet olsun.

Malzemeler: 
150 gr. ceviz ici (1 su bardagi dolusu) 
2 dilim bayat ekmek içi 
1 adet limon 
1 fincan zeytinyağı 
2 dis sarımsak 
Kimyon, kirmizibiber 
Maydanoz, yesil biber 
Arzu ederseniz 1 kasik salça 

Yapilisi: 
1- Cevizleri havanda dövüp, bir kâseyekoyunuz. 
2- Ekmegi islatip, suyunu sikip, cevize ilâve ediniz. 
3-Sarimsagi dövüp, onu da ve diger malzemeleri de katip, hepsini iyice karistiriniz. 
4- Kayik salata tabagina koyup, servis yapiniz. 

NOT: Hazirlanip bir kavanoza konup, buzdolabinda olursaniz, uzun süre kalir. Gerekli oldukça oradan alip kanepelere koyarak da ikram edebilirsiniz. 


Malzeme 2 dolmalık kırmızı biber, 
1 diş sarımsak, 
1 küçük kuru soğan, 
2 yemek kaşığı biber salçasi, 
1 fincan ögütülmüş kızarmış ekmek, 
1 fincan ceviz içi, 
3 yemek kaşığı limon suyu, 
2 çay kaşığı nar ekşisi, 
1 yemek kaşığı nohut, 
1-2 çay kaşığı kimyon, 
tuz, 
zeytinyağı 

Yapılışı 
Biberleri közleyin, bir kağıt torbaya koyup 10 dakika bekletin, çıkartıp zarını soyun, sapını ve içindeki tohumlarını atın, elinizle çatalla veya mutfak robotunda ezerek püre haline getirin. Sarmısak ve soğanın kabuklarını ayıklayın, ince ince çentin. Bir kapta ezilmiş biberi, sarmısağı, soğanı, biber salçasını, öğütülmüş kızarmış ekmeği ve cevizi iyice karıştırın. Limon suyu ve nar ekşisini ilave edin, tekrar karıştırın. Yoğurt, kimyon ve tuzu katarak tadını ayarlayın. En sonunda karıştırmaya devam ederek zeytinyağını yavaşça ilave edin. Bir gün önceden hazırlarsanız daha keskin bir lezzet ve koku elde edebilirsiniz. Kızarmış ekmek yerine sıcak suda bekletilmiş bulgur dakullanabilirsiniz


Malzemeler: 
2 çorba kaşığı biber salçası, 
1 su bardağı ceviz içi, 
yarım limon, 
iki diş sarımsak 
yarım çorba kaşığı zeytinyağı. 

Hazırlanışı: 
Bir kapta dövülmüş ceviz içini ve limon suyunu karıştıralım. Biber salçasını ilave ederek bir iki defa daha çevirelim. Dövülmüş sarımsağı ve zeytinyağını katalım. Hazırladığımız malzemenin tamamını mikserden geçirerek soğuk olarak servise sunalım.


1 Bardak iç ceviz 
1 dilim bayat ekmek 
1 küçük baş soğan 
2 limon 
2 fincan zeytinyağı 
K.mkon 
kırmızıbiber 
tuz 

İçceviz havanda dövülür. Taneler çok ince ezilmemelidir. Soğan İnce rendelenip bir tas su içine konup yarım saat bekletilir. Başka bir kap İçinde biraz zeytinyağı içinde bir kaşık kırmızı biber eritilip hazırlanır. Bayat ekmek ıslatılır, hazırlanır. Malzeme hazır olunca ceviz bir kap içine konur, ekmek ve zeytinyağı ilâvesiyle ezilmeye başlanır. Yavaş yavaş limon suyu katılır. Suda bekleyen soğan süzülüp alınır, cevize ilâve edilir. Biraz zeytinyağı, biraz limon ilâvesiyle karıştırmaya devam edilir. Bütün yağ ve limon iyice yedirildikten sonra tuz ve kimyon katılır. Birkaç kere daha karıştırıldıktan sonra hazır olan muhammara yayvan küçük salata tabaklarına konur, zeytin maydanoz veya yeşil biberle süslenip sofraya götürülür.


Malzemeler: 
4 adet salçalık kırmızı biber 
100 gram ceviz içi, 
2 domates 
1 diş sarımsak 
1/2 demet taze nane 
1/2 demet maydanoz 
1 çorba kaşığı nar ekşisi 
3 çorba kaşığı zeytinyağı 
1 tatlı kaşığı biber salçası 
1 tatlı kaşığı pul biber 
Tuz. 

Biberleri közieyip kabuklarını soyun. Domatesleri soyup dörde bölün. Biber, domates, sarımsak, nane, maydanoz ve ceviz içini robotta çekin. İçerisine biber salçası, pul biber, nar ekşisi, zeytinyağı ekleyip iyice karıştırın. Nane ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

    
1 su bardağı ceviz içi 
2 dilim bayat ekmek içi 
1 adet limon 
1 fincan zeytinyağı 
2 diş sarımsak 
Yeterince kimyon 
Kırmızıbiber 
Maydanoz 
Yeşil biber 

YAPILIŞI: 
Ceviz içlerini ayıklayıp, bir havanda dövünüz. Bayat ekmek içini ıslatınız. Islattığınız ekmekleri sıkıp suyunu süzünüz. Havanda dövdüğünüz ceviz içleriyle sıktığınız ekmek içini kanştırınız. Sarımsağı ayıklayıp, havanda dövünüz. Ceviz içinin bulunduğu kaba katıp ezerek karıştırınız. Bu karışıma sırasıyla kimyonu, kırmızıbiberi, çok ince kıyılmış yeşil biberi katıp karıştırınız. Zaman zaman tadını kontrol ediniz. Az veya fazla olanı eksiltip, çoğaltınız. Bir fincan zeytinyağını ezmeye devam ederek muhammaranın içine ekeleyiniz. Bir limonun tümünü içine sıkıp iyice karıştırıp, bütünleştiriniz. Artık ne ceviz, ne ekmek kendini belli etmeyecek bir hal almıştır. Karışım iyice bütünleşmiştir. Bir servis tabağına yerleştirip, süsleyerek ikram ediniz.

    
MALZEME: 
250 gr. iç ceviz 
2 Dilim bayat ekmek 
1 küçük baş soğan 
2 Adet limon 
2 Fincan zeytinyağı 
kimyon 
kırmızıbiber 
tuz 

HAZIRLANIŞI: 

İç ceviz havanda dövülür. Taneler çok ince ezilmemelidir. Soğan ince rendelenip bir tas su içine konup yarım saat bekletilir. Başka bir kap içinde biraz zeytinyağı içinde bir kaşık kırmızı biber eritilip hazırlanır. Bayat ekmek ıslatılır, hazırlanır. Malzeme hazır olunca ceviz bir kap içine konur, ekmek ve zeytinyağı ilâvesiyle ezilmeye başlanır. Yavaş yavaş limon suyu katılır. Suda bekleyen soğan süzülüp alınır, cevize ilâve edilir. Biraz zeytinyağı, biraz limon ilâvesiyle karıştırmaya devam edilir. Kırmızı biberli yağ da ilâve edilir. Bütün yağ ve limon iyice yedirildikten sonra tuz ve kimyon katılır. Birkaç kere daha karıştırdıktan sonra hazır olan muhammara yayvan küçük salata tabaklarına konur, zeytin, maydanoz veya yeşil biberle süslenip sofraya götürülür.

    
4 kişilik 
1 paket peksimet 
1 kase tatlı kırmızı toz biber 
1 kase dövülmüş ceviz içi 
Bir buçuk su bardağı zeytinyağı 
Bir buçuk su bardağı su 
Yarım tatlı kaşığı yenibahar 
Yarım çorba kaşığı kimyon 
1 adet limon 
3 diş sarımsak 
1 çorba kaşığı nar ekşisi 
Tuz 

1 Blendırdan geçirdiğiniz peksimet ve ceviz içlerini geniş bir kaba aktarın. Üzerine tatlı kırmızı toz biberi ilave edin ve iyice karıştırın. 
2 Ardından zeytinyağını, suyu, yenibaharı, kimyonu, limon suyunu, dövülmüş sarımsakları, nar ekşisini ve yeterince tuzu ekleyin. 
3 İyice karıştırın. Bütün ceviz içi ve zeytinle süsleyerek, servis yapın. 

Not: Geleneksel Türk Mutfağı'nın Güneydoğu'ya özgü en çok bilinen sürmelerinden biridir "muharnmara" Ağırlıklı olarak ekmek içi, kırmızı toz biber ve ceviz içinden oluşur. Tarifimizde pratik olması bakımından peksimet önerdik. Ancak siz peksimet yerine bayatlamış ekmek içlerini ufalayarak kullanabilirsiniz.


2 su bardağı ceviz içi 
2 çorba kaşığı salça 
5 diş sarımsak 
2 dilim ekmek içi 
Yarım çay bardağı zeytinyağı 
Tuz 
Kırmızıbiber 
Kimyon 

Sarmısakları ve cevizleri robotta kıyın. Sonra üzerine zeytinyağı ve ekmek içlerini koyup, karıştırın. Salçayı ve arzu ettiğiniz ölçüde baharatları da ekleyerek tekrar karıştırın. Malzemeyi bir tabağa koyarak servis yapın.

1 çay bardağı ceviz 
2 diş sarımsak 
1 yemek kaşığı domates salçası 
20 gr biber salçası 
2 dilim ekmek içi 
Bir tutam kuru kekik 
1 tutam kimyon 
1 yemek kaşığı zeytinyağı 
Yeteri kadar tuz ve karabiber 

Ekmek içi ıslatılır, cevizler ince olarak çekilir, bütün malzemeler karıştırılarak hazır hale getirilir. 

Not: Türk mutfağına Arap kültüründen gelen muhammara, balık yemekleri ile sağladığı müthiş uyum yüzünden balık lokantalarının baş tacı lezzetlerin başında gelir.

    

5 adet etimek 
5 diş sarımsak 
2 çorba kaşığı biber salçası 
1 çay bardağı su 
1 çay bardağı sıvı yağı 
Kimyon, pul biber 

Etimekleri robot yardımıyla çekip toz haline getirin. Üzerine su ve yağı ekleyip karıştırın. Ezilmiş sarımsak, salça, ve baharatları da içine ekleyip harmanlayın. Nar ekşisi ile farklı bir lezzet de verebilirsiniz.

    



250 gr ceviz içi 
8-10 adet kurutulmuş kırmızı biber 
4 dilim bayat ekmek içi 
1 tatlı kaşığı biber salçası 
1 çay kaşığı kimyon 
2 çorba kaşığı nar ekşisi 
3 çorba kaşığı zeytinyağı 

Kurutulmuş biberleri sıcak suda haşlayıp süzün. Kalan malzemelerle birlikte mutfak robotunda macun kıvamına gelene dek iyice ezin. Çok az miktarda su ve gerekirse biraz daha zeytinyağı ekleyip servis yapacağınız kaplara paylaştırın. İsteğe göre hazır yufkadan fırında kızartılmış kıtırlar veya yine fırında kızartılmış lavaş ekmekleri ile servis yapabilirsiniz.

    
5 çorba kaşığı galeta unu 
5 diş sarımsak 
2 çorba kaşığı biber salçası 
1 çay bardağı su 
1 çay bardağı sıvı yağı 
Kimyon 
Pul biber 

Galeta ununu robot yardımıyla çekin. Üzerine su ve yağı ekleyip karıştırın. Ezilmiş sarımsak, salça ve baharatları da ekleyip harmanlayın. İsteğe bağlı olarak nar ekşisi katıp karıştırabilirsiniz.

    
5 etimek 
1 çay bardağı su 
1 çay bardağı sıvı yağ 
5 diş sarımsak 
2 çorba kaşığı biber salçası 
Kimyon, pul biber 
1 çay bardağı ceviz 

Öncelikle etimekleri robot yardımıyla çekip toz haline getirin. Üzerine su ve yağ ekleyip karıştırın. Ezilmiş sarımsak, salça ve baharatı da içine ilave edip harmanlayın. Son olarak da kıyılmış cevizi ekleyip karıştırın. Cevizsiz yapanlar da var, ama cevizsiz bir muhammara düşünemem ben doğrusu. Farklı bir tat elde etmek isterseniz, servis tabağına aktardığınızda üzerine nar ekşisi gezdirin.

    
1 su bardağı çekilmiş ceviz 
2 diş sarımsak 
1 çorba kaşığı biber salçası 
1 çorba kaşığı domates salçası 
1 tatlı kaşığı kekik 
1 tatlı kaşığı kimyon 
1 çay kaşığı karabiber 
1 dilim ekmek içi 
1 çorba kaşığı zeytinyağı 
Biber salçası tuzlu olacağından isteğe bağlı tuz 

Ekmek içini ıslatıp sıkıp ufalayın. Diğer tüm malzemeyi ekleyip iyice karıştırın.