24 Şubat 2014 Pazartesi

HİBEŞ

1 su bardağı tahin
2 limon suyu
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
2 kahve kaşığı kimyon
3 diş sarımsak
1 kahve kaşığı tuz
1 kahve kaşığı acı kırmızıbiber
Tahin, dövülmüş sarımsak, kimyon ve biberi derin bir kapta karıştırın, önce limon suyunu sonra zeytinyağını azar azar ilave ederek karıştırın, tuzu en son ekleyip, servis tabağına alıp  üzerine zeytinyağı gezdirip turşu, zeytin vs. ile süsleyin

Hibeş Antalya’ya gelen Araplar’ın kent gastronomisine kazandırdığı, bugün özellikle içkili restoranlarda rakı mezesi olarak sunulan farklı bir tattır. Hibeşte ‘tahin’ tadı baskındır.
Evde yapması kolay bir mezedir. İki kişilik hibeş için 1 su bardağı tahin, 3 diş sarımsak, 2 adet limon, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 kahve kaşığı tercihen acı kırmızı toz biber, 1 kahve kaşığı tuz gerekmektedir.
Hazırlanışı
Çukur bir kap içine tahini, ezilmiş sarımsak dişlerini, kimyonu, kırmızı biberi ve tuzu koyunuz. Çırparak karıştırınız.
Limon suyunu azar azar ekleyip, karıştırarak tahine yediriniz. Boza kıvamı bir karışım tutturunuz. Karışım fazla yoğun ise 1/ 2 veya 1 kahve fincanı suyu azar azar ekleyip, karıştırarak kıvam tutturunuz. Son olarak yaptığınız karışımı servis kabına aktarın.
Hibeşe hazırlık aşamasında su yerine zeytinyağı ve karabiber de koyabilirsiniz. Hibeşe haşlanmış veya ezilerek püre haline getirilmiş nohut ekleyerek bir başka Arap mezesi ‘humus’a benzer bir tat yakalayabilirsiniz. Şayet ekşi sevmiyorsanız limon miktarını arttırabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder