23 Aralık 2016 Cuma

Kousa Mahşi (kabak dolması)


Kusa Mahşi (Dolmaların Şahı)

Şıhıl Mahşi (Dolmaların Şahı) tarifi
Şıhıl Mahşi (Dolmaların Şahı)
  Merhabalar hepinize. Koşturmaca içinde özledim gözlerimi yorduğu için şikayet ettiğim bilgisayarımı bile. Sabah ilk iş ne zamandır bekleyen bu nefis tarifi sizlerle paylaşmak istedim.
Bugünün tarifi yöresel bir Hatay ve Kilis yemeği olan Şıhıl Mahşi (dolmaların şahı :)) Çok lezzetlidir kendisi, ismini hak edercesine. Hem sebze, hem hayvansal ve bitkisel protein olduğu için besleyici değeri de çok yüksek. Şıhıl Mahşi yanına güzel bi pilav, soğuk ayran ve sıcak ekmekle nefiiss bir öğün olur. Sofraya yakışır, misafirleriniz beğenir :) Bu arada bir noktayı itiraf etmem gerekiyor. Biraz iç arttı ve ben çok güzel bir fikir olduğunu düşünerek biberleri kızartıp onları da doldurdum. Beğendim mi ? Eh :)) Kabağın yanında pek sönük kaldı, zavallıcık arka planda bekledi :) Sevgiler....

Porsiyon:5-6 kişilik
Hazırlama süresi:35-40 dakika
Pişme süresi:15 dakika


Malzemeler:
  • 7-8 tane kabak (iri olmasın)
  • Kızartmak için sıvı yağ
  • Yarım tatlı kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı su 
  • Tuz

İç malzemesi:
  • 250 gr orta yağlı kıyma (Dana kuzu karışık, 1 defa çekilmiş)
  • 1 kuru soğan (büyük olmasın)
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • Çay kaşığının ucuyla karabiber
  • Pul biber
  • Maydanoz
  • Tuz

Üzeri için:
  • 1 kase yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz

Yapılışı:
Yemeğe başlamadan önce sarımsaklı yoğurdu hazırlayalım bence. O buzdolabında dinlensin, bizim kafamız rahat olsun. :) Sarımsak ve tuz bir kasede ezilir, üzerine yoğurt eklenir. İyice karıştırılır. Buzdolabına kaldırılır...
Kabaklar kabukları hafif kazınıp,  dolma oyacağı yardımıyla oyulur. Sıvı yağda hafif renk alana kadar kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınıp, soğuması için bir kenara alınır.
İç malzemesi için kıyma tencereye alınır, sıvı yağ eklenir.  Orta ateşte kavrulur. Kıyma suyunu bırakıp çekince küçük doğranmış soğan eklenir. Kısık ateşte soğanla beraber 3-4 dakika kadar kavrulur. Domates salçası ilave edilir, 1-2 dakika daha kısık ateşte çevrilir. Tuz, karabiber ve pul biber eklenir, karıştırılır. Haşlanmış nohut ve ince doğranmış maydanoz eklenir, ocaktan alınır. Kabakların içi kıymalı harçla doldurulur. Tencereye dizilir. Üzerine su, tuz ve domates salçası iyice karıştırılarak sos hazırlanır. Dolmaların üzerine gezdirilir. Ocağa alınır, orta ateşte kaynaması beklenir. Kısık ateşte kabaklar hafif yumuşayana kadar pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilerek, sıcak servis yapılır...

Kolay gelsin, Afiyet olsun....



Şıhil Mahşi Tarifi ( Hatay-Antakya ve Altınözü Yöresi )

Şıhil Mahşi, Hatay'a özgü bir kabak yemeğidir. Aslında 500 yıllık Osmanlı mutfağının "Şeyhü'l -Muhşii" adıyla anılan "Dolmaların Şeyhi" anlamına gelen ve o dönemlerde Hatay, Halep ve Kilis  yörelerinden gelen malzemeler ile yapıldığından o dönemlerde dahi Osmanlıda isim yapmıştır.
Buyurun tarife geçelim.

Malzemeler:

- 10 adet küçük boy kabak
- 200g kıyma
- 1 adet iri boy soğan
- 2 çorba  kaşığı salça
- Margarin
- Tuz
-Yarım su bardağı haşlanmış nohut
- Karabiber
- 2-3 diş sarımsak
- Yoğurt

Şıh'il Mahşi Tarifi

Öncelikle kabakları yıkayın ve uç, dip kısımlarını  kesin. Kabakların kabuğunu tırtıklı kabuk soyucu bıçakla sıyırın. Daha sonra dolma oyucu ile içlerine fazla derin olmayan oyuklar açın. Ayrı bir tavada  kızdırılmış yağda hafifçe kızartın. Kabakları tavadan çıkardıktan sonra kıyma ve ince ince doğradığınız  soğanla yağda kavurun. Bir yemek kaşığı salçayı, tuzu ve karabiberi üzerine ekleyin ve harmanlayarak kavurun.Kavurulmuş malzemeleri içini oyduğunuz kabaklara doldurun. İçini doldurduğunuz kabakları  bir tavaya dizilir ve kalan 1,5 çorba kaşığı salçalı su ilavesiyle pişirin.Aynı şekilde fırın tepsisine dizip fırında  da pişirebilirsiniz.  Ayrı bir kapta hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu üzerine dökün.Şeyhü'l Muhşi bir diğer adıyla Şıhil Mahşi servise hazır.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder