23 Aralık 2016 Cuma

FETTUŞ

Fattoush (Fettuş)
Fettuş فتوش veya Fattoushfetuşfatuşfattouche) kızartılmış veya fırınlanmış pita (ArapçaKhubz) ile yapılan Levant mutfağı ve Türk mutfağı'na ait bir salata türüdür. Salata içeriği sebze yaprakları ve karışık yeşilliklerle kombine edilerek hazırlanmaktadır.[1] Fettuş, fatta veya fattat (çoğul biçimi) olarak bilinen yemek grubuna ait bir ürün olup bayatlamış yassı ekmekkullanılarak hazırlanır.[1][2]
Fettuşun hazırlanmasında mevsime ve damak tadına göre değişik sebze ve bitkiler kullanılmaktadır. Sebzeler, iyice kıyılarak hazırlanan tabbule ile kıyaslandığında geniş parçalar halinde bölünür. Ekşi tadını vermek içinse genellikle sumak ilave edilmektedir.
FettuşSuriye'ye has bir salata çeşididir. Genellikle Suriye köylerinde yapılan bu salata, kızarmış pide katılarak servis edilir.[1][2]
Fettuş Arapça fett ezme ve Türkçe kaynaklı -'ūş/aş' eki alınarak oluşturulmuş bir sözcüktür. Bu söylenim biçimi LübnanArapçası, Suriye Arapçası ve Arapça'nın diğer lehçelerinde de kullanılmaktadır. denilmektedir.
Öncelikli malzemeler
Semizotu Turp Domates Marul Salatalık Soğan Sumak Nane Tuz
Pita ekmeği- kızartılmış veya fırınlanmış
isteğe bağlı malzemeler
Feta peyniri - Maydanoz Havuç Kırmızı biber Dolmalık biber Kırmızı lahana Siyah zeytin Yeşil zeytin
Karabiber Sarımsak - Nar tohum zarları

Fattah

Fattah is prepared in a wide variety of ways, including: fattah çeşitleri

NameDescription
Fattah bi-as-samna (فتّة بالسمن)Fattah with hot grease.
Fattah bi-az-zayt (فتّة بالزيت)Fattah with oil. 
Fattah makdus (فتّة مكدوس)Fattah with eggplant, minced meat and tomato sauce.
Fattah djaj (فتّة دجاج)Fattah with chicken. 
Fattah bi-al-lahm (فتّة باللحم)Fattah with meat. 

fattuş (yağda kızartılmış lavaş ekmeği parçaları, jibne peyniri ve maydanozla servis edilen salata),
Fettuş bir çeşit salata.(Arap salatası)Babam bu salatayı çok sever ve sık sık yapar.Tarifi baba'cığımdan aldım,Fettuş buzdolabında dinlendirilir ve soğuk olarak yenir.
Mayhoş ve çok leziz..

Malzemeler
- Yarım demet semizotu
- 2 tane bayat ekmek(küp küp kesilmiş ve kurutulmuş)
- 3,5 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 3 yemek kaşığı kuru nane
- 3 diş sarımsak
- 4 tane salatalık
- Tuz
- 10 tane siyah zeytin
- 1/2 çay bardağı sirke

Hazırlanışı;
1- Ekmekleri 3,5 su bardağı su ile ıslatın.
2- Üzerine ayıklanıp yıkanan , semizotunu koyup iyice karıştırın.
3- Sıvıyağ,sarımsak,nane,sirke,salatalık ve tuzunu ekleyin.
4- Bütün karışımı iyice karıştırıp üzerini siyah zeytin ile süsleyin
5- Buzdolabında 2-3 saat dinlendirin.
6- Soğuk olarak servis yapın.




Afiyet olsun..

Pelin'ce; Bu salata bizim evde Ramazan ayında sıklıkla yapılır.2 tane ekmeği alıp dilimleyin sonra küp küp doğrayıp bir tepsiye koyun.2-3 gün balkonda iyice kurutun.Daha sonra lezzetlendirin.


Fettuş Tarifi
  • 2 adet Pide
  • 10 adet Siyah Zeytin
  • 100 gr Tulum Peyniri
  • 200 gr (2 küçük boy) Domates
  • 200 gr (2 orta boy) Soğan
  • 2 adet Sivribiber
  • 1 çay kaşığı Toz Acı Biber
  • 110 ml. Sızma Zeytinyağı
  • Yarım demet Maydanoz
  • Yarım demet Taze Nane
  • Sumak, Tuz

Fettuş Tarifi.


Fettuş Tarifi için, zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ikiye bölün. Peyniri ufalayın. Domatesleri küçük küpler halinde doğrayın. Biberlerin saplarıyla tohumlarını temizleyin. Soğanları, biberleri, maydanozları ve naneleri ince ince kıyın. Pideleri 2 cm’lik kareler biçiminde doğrayın. Yağın 2 kaşığını tavada kızdırın. Pideleri tavaya yerleştirip altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Bir servis tabağına dizin.

Doğradığınız malzemelerin tümünü bir kapta karıştırın. Tuzu, sumağı, kırmızı biberi ve kalan yağı ekleyip iyice harmanlayın. Karışımı pidelerin üzerine yerleştirerek servis yapın.

taze nane, dere otu, kirmizi turp ve yapraklari, taze kekik, yemlik, citlik, salatalik, yesil ince kiyilmis biber, roka ve marul ve olgun domates birlikteliginde yapilan ince kiyilmis bu salataya yagda citir citir kizartilmis lubnan ekmegi kucuk parcalara bolunur ve ilave edilir. bol zeytin yagi, nar suyu ve sumakla harmanlanir. lezizdir.

bu bir arap yemeğidir, mersinde ve hatayda yapılır (ya da en azından ben orada yedim, ve aşık oldum evet).. fettuş arapça mıncıklama anlamına geldiği için bu isim verilmiştir. bayat-kuru ekmekle ve semiz otuyla yapılır. aslında tam olarak kısırdaki gibi bir yapım prosedürü vardır. bulgurun salça ile yoğrulma-karıştırılma kısmı ufalanmış bayat ekmekle yapılır ve harcına semizotu ile salatası eklenir.
açıkçası "mıncıklama" fettuşun elle yenmesine mi karıştırılma işlemine mi refer etmiştir pek bilmiyorum, ancak bence ilk nedenden olması daha olası.. 
elle yenmeyen fettuşun tadı yavan gelir biraz..


semiz otu, taze soğan, domates, nane, maydonoz, salatalık, bayat ekmek, limon suyu ve zeytinyağı ile yapılan müthiş salata. kökeninden tam emin değilim ama mersin'de bilindiğine göre lübnan kökenli ve oradan buraya göçenler tarafından getirilip ufak değişikliklere uğramış olması muhtemel. bir rivayetde de girit kökenli olduğunu söylerler..

bu aralar suriyeli nüfusun artmasıyla meşhur olan arap ekmeği'nin (pita ekmeği de deniyor) kurtulup lokma lokma kesilip; domates, nane, salatalık, kıvırcık, roka ve sumak ile harmanlanması ile yapılan muhteşem bir salatadır.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder